Interview med Jacob Juul – L.O.W. Academy

Tekst og billeder af Mathias Silas Hegnsvang

Indimellem sker det, at et møde med en passioneret underviser eller træner kan gøre en kæmpe forskel. At erfare i små steps ad gangen; at man alligevel godt kan dét, der før var så svært, og nu bare er så let og pludselig bliver en leg.

Oplevelsen af at et lille skub, en smule mod og masser af træning kan flytte dig tusinde skridt og måske se og mærke, hvordan det smitter af på andre.

Sådan er stemningen i skaterparken, når Jacob Juul og hans L.O.W. Academy turnerer rundt i landet og underviser børn og unge på rulleskøjter, skateboards og løbehjul.

I næste uge vender hele teamet tilbage til skaterparken i Kalundborg.

For Jacob startede det hele på rulleskøjter som 11-årig, og i 20 år har han trænet og levet et liv på hjul.

Jacob blev som 17-årig inviteret til Californien, hvor sporten, som bekendt, har sit oprindelige udspring. Så allerede i en ung alder nåede han sin første og største drøm; at rejse som professionel i stedet for bare at hænge ud i fælledparken i København.

Og sådan skulle det altså gå.

– ”En karriere på rulleskøjter kan være svær at tjene penge på til dagen og vejen,” som han selv udtrykker det, ”men det giver oplevelser i et kæmpe internationalt netværk, som man kan bruge af, hvis man har passion for det,” forklarer Jacob.

Efter at have rejst i mange år og vundet mange konkurrencer, 11 skandinaviske mesterskaber, verdensmesterskab for amatører og nummer 6 og 12 på verdensranglisten, blev han samtidig opmærksom på, hvordan man kan lave skaterskoler i for eksempel Frankrig, som også er en rigtig stor skaternation indenfor rulleskøjter. Han så, hvordan skaterundervisning langsomt begyndte at blomstre frem i flere europæiske byer.

Hvordan startede du?

”Først tænkte jeg bare, at det ville være synd at lægge 15 års træning på hylden og starte en uddannelse.”

”Jeg tænkte, at vi også kan gøre det hjemme i Danmark. Vi startede noget, vi kaldte in-line skater-undervisning – bare sådan lige ud ad landevejen – og det virkede på rulleskøjter, så vi tænkte hurtigt, at det også burde kunne holde på skateboard og løbehjul.”

Han tog alligevel et år på sygeplejeskole og lærte rigtig meget om kroppen, pleje og behandling, som han kunne tage med videre og bruge, i det han havde lært, når han trænede med børnene.

”Vi startede som sagt in-line skater-undervisning, og så tænkte jeg, at én ting er at give det videre, en anden ting er den irriterende tendens, som findes i skatermiljøet, som er det med, at der er meget klikedannelse, og der er meget strid mellem de forskellige discipliner.

Jeg arbejder meget med rulleskøjte, løbehjul og skateboard, og der har altid været opdeling mellem dem. Det har været svært at kommunikere imellem, og det er en stor del af min passion at få de unge med på, at den næste generation ikke skal fortsætte den negative vibe med at skulle være fjendtlige overfor hinanden, men i stedet lære dem at alle hjul er fede – Alle hjul er okay, og man kan få noget ud af det hele.”

Jeg kan se rundt hér, at du meget personligt giver børnene et klap på skulderen og kigger dem i øjnene og viser dem din støtte. Hvad handler det om?

”Ja, i skatermiljøet handler det rigtig meget om det individuelle, og da det var min egen passion og idé, jeg tog med hjem, er det også lidt mine egne regler. Jeg har skabt min egen håndbog, som primært handler om, hvad det vil sige at være en god instruktør, men det er ikke en holdsport og alle børn er individualister i sporten. Alle er forskellige, og forskellige indlæringseffekter virker individuelt, så for at opnå succes med det vi underviser i, er det derfor vigtigt, at vi er på børnenes niveau. Jeg går tit på knæ og kommer i deres øjenhøjde, og så oplever jeg, at de bedre forstår, og så vil de også meget gerne.”

Og hvad får du, såvel som børnene, ud af det, tror du?

”At børnene brænder for det og får mere ud af det. For det jeg også kan se, som er markant anderledes, fra da jeg var ung, er, at vi ikke havde så mange muligheder. Der var det bare den hårde måde at lære det på. Altså dét som vi kalder den gamle skole, – og jeg ser rigtig mange af generationerne skifte, så børnene har brug for en rollemodel. De har brug for en hjælpende hånd, så de ikke slår sig så meget, at de bliver skræmte og skynder sig væk, men i stedet lærer at rejse sig og prøver en gang mere – så lysten til at fortsætte bliver bevaret.”

Jacob fremhæver, at skatermiljøet i dag handler rigtig meget om mod, men også socialt samvær. Han har mødt børn, der er kommet, og som har været meget indadvendte og måske ikke har været så populære i skolen, men efter nogle dage på skaterskolen har de været så fulde af selvtillid, at de har været umulige at pille ned igen – fordi de har vokset så meget.

”Det hele handler jo bare om at komme ned og finde ud af, at du er okay, og at du godt kan. Når du falder, er det tit og ofte bare chokket, og ikke så meget fordi det gør ondt. Så hvis du falder, er det bare med at trække vejret, få ro i kroppen og så på banen igen – Jeg siger til dem: ’Du skal prøve igen, ellers bliver du bange for det’.”

L.O.W. Academy arbejder meget med succesoplevelser – At fange børnene i en succesoplevelse som for eksempel at hoppe over nogle kegler eller at gennemføre en keglebane – ”Den bedste succesoplevelse er ofte, når de kører ned af en rampe, enten om de gør det alene eller sammen med mig. Dét er en kæmpe, kæmpe succesoplevelse, og børnene lyser op af glæde”, fortæller Jacob smilende.

”Men her er det vigtigt, at børnene selv siger ja til det. L.O.W Academy har en prøvetime, hvor man kan få lov til at prøve noget forskelligt af og finde noget, man har en force for. På den måde er det dem selv, der kommer dagen efter og tilmelder sig, i stedet for det er forældrene, der slæber børnene afsted og presser på.”

”Så vi prøver faktisk tit på L.O.W. Academy at få forældrene lidt væk og lidt ud på sidelinjen. De må gerne være tilstede og klappe og støtte op om skatermiljøet – for det mangler vi også – men de skal bare helst holde sig lidt på afstand. De kommer nemlig for hurtigt ind og pusler om barnet, og så har vi et barn, der er ked af det i en halv time og sidder ovre hos mor eller far. Hvis forældrene tør at holde sig væk så tager det max fem minutter, og så er de på hjulene igen.”

Hvad handler L.O.W. Academy om?

”Vi skaber en kultur sammen – En ny skaterkultur med meget mere positivitet hele vejen igennem – Hvis vi skal fremme sporten som en nationalsport, skal vi have hjælp til at gøre det stort – så vi har også brug for dem, der står lidt ude på kanten ind til skaterparken. Dem der kigger ind og måske ikke helt tør kaste sig ud i det. Vi skal væk fra den kultur, hvor sporten kun er forbeholdt de lidt hårdføre drenge. Vi vil oplære nogle supergode rollemodeller og nogle L.O.W-instruktører, og hvis vi sammenligner det lidt med en skiskole, så gør en time med en instruktør bare den forskel, at man tilvælger sporten fremfor at lade sig skræmme væk.”

”I miljøet bruger man den her betegnelse at ’snake’ hinanden. Det betyder at køre ind foran hinanden. Men forestil dig en masse dedikerede skatere, der er der for hinanden og ikke står i vejen for hinanden. – L.O.W. Academy går ind for, at børnene lærer noget grundlæggende om respekt for hindanden og udviser hensyn, inden de kommer op på de store ramper – simpelthen fordi de skal kigge sig for og ikke bare køre i deres egen lukkede verden. De små børn skal også have lov til at benytte parken, og selvfølgelig skal de øvede skatere også kunne træne. Det sker nogle gange, at kommunikationen smutter, så det er også en af de ting, vi underviser i.”

”Ud fra min erfaring med velgørenhedsarbejde i Venezuela har jeg set, hvordan børn, der ikke har særlig meget, kaster sig ud i det hele med et fascinerende mod, hvor børn herhjemme behøver en del flere kærlige skub og skal først lære at hoppe uden løbehjul og bruge deres energi mere frit.”

Jacob arbejder meget med balance og den kropslige intelligens, og som han fortæller sker det tit, at børn kommer ind og næsten ikke kan balancere eller hoppe. Og så er det der indøves i skatersporten vigtigt, da det sagtens kan overføres til andre sportsgrene, hvor balancen er vigtig.

Når Jacob kører rundt på banen på sine rulleskøjter og instruerer børnene via sin megafon, lyder kampråbet, som skal styrke moralen og fælleskabet, igen inden en ny øvelse sættes i gang.

Er I klar..!?”, råber han i megafonen ud over skaterparken. Og alle børnene responderer prompte med glæde og spændt forventning: ”Jaaaaaa!!!!!.”

”I skal ikke bare give jer 100 procent – men 200 procent!” – Og dermed sendes de små børn på hver deres hjul afsted på banen.

Jacob Juul og hans L.O.W. Academy-karavane er i denne sommer for først gang i Kalundborg med deres workshop og er vildt begejstrede for skaterparken der.

”Den er fantastisk! Der er lidt af hvert, og den er egentlig også stor, men det fedeste er egentligt, at alle begynderne kan køre rundt om. Der er ofte pladsmangel på ramperne, og det er dér konflikterne opstår.”

I uge 32 kommer L.O.W. Academy tilbage med samme koncept og åben workshop.

Mandag kl.13:30-15:30: Fokus på begyndere.

Tirsdag og onsdag kl. 13:30-15:30: Mere fokus på de øvede.

“Lev livet på hjul!! – Jeg glæder mig over at komme ud og se, hvor gode børnene er herude på de lidt mindre skaterparks rundt omkring i landet. De er mega hjælpsomme og viser rigtig god respekt overfor hinanden, så den kultur skal bare spredes endnu mere.”